Wiemy, że nie wypada pytać, ale podaj nam swoją datę urodzenia.

Chcesz otrzymać prezent na urodziny? Podziel się emailem.

Czy masz 18 lat?

Menu
Piwo nie tylko do picia

Piwo nie tylko do picia

31 stycznia 2019
O tym, że piwo to jeden z najlepszych napojów na świecie nie musimy chyba nikogo przekonywać. Piwo oprócz, swoich niewątpliwych walorów smakowych ma również wiele innych zastosowań, o których prawdopodobnie nie mieliście pojęcia.

Chmielowy napój obecny był również w życiu mieszkańców starożytnego Egiptu. Piwo było podstawą piramidy żywieniowej mieszkańców afrykańskiego kraju. Wokół piwa roztaczała się również mistyczna otoczka, złocisty napój był jednym z najważniejszych darów składanych zmarłym do grobu. To właśnie w Egipcie odkryto najstarszy browar na świecie datowany na 3700 r. p.n.e. Wraz z chlebem stanowiło podstawowy składnik pożywienia i było jednym z najważniejszych darów składanych zmarłym do grobu. 

Mieszkańcy starego kontynentu bardziej od smaku piwa cenili sobie walory wina. Zmieniło się to wraz z nadejściem Średniowiecza. Piwo zyskało wtedy ogromną popularność wśród ludów zamieszkujących tereny Europy. Warzeniem złocistego trunku zajmowali się wówczas głównie mnisi, którzy uczynili z tego sposób na zarobek.

Przez setki lat piwo uznawane było za zdrowsze od wody. Wielu ludzi uważa tak po dzień dzisiejszy. Skąd takie przekonanie? Otóż jest w tym twierdzeniu jest sporo prawdy. Proces warzenia piwa pozwalał pozbyć się sporej części zarazków z wody.

Średniowiecze to czas narodzin pierwszych cechów piwowarskich, pilnie strzegących opracowywanych przez lata receptur oraz jakości piwa. W XIX w. browarnicy odkryli tzw. dolną fermentację, dając nam – miłośnikom piwa nowy gatunek – pilzner.

W obecnych czasach, piwo jest najczęściej kupowanym napojem alkoholowym na świecie. Poniżej prezentujemy kilka zastosowań piwa o których z całą pewnością nie słyszałeś:

Piwna marynata

Piwo w kuchni sprawdzi się nie tylko jako środek gaszący pragnienie. Wielu domorosłych kucharzy, wykorzystuje je jako podstawowy składnik marynaty. Grzyby, drób, wołowina i wieprzowina – bez najmniejszego problemu możecie te je zamarynować w piwie, dzięki czemu nabiorą wyjątkowego smaku. Złoty trunek wykorzystamy także do sosów oraz przy grillowaniu. O tym, że warto podlać nim kiełbaski, karkówkę czy szaszłyki nie trzeba nawet przypominać.

Środek przeciwko rdzy

Piwo warto też zabrać ze sobą do… garażu. I to bynajmniej nie w celu spożycia go w przerwie od naprawy samochodu. Świetnie nadaje się ono do walki z rdzą. Nakrętka, którą dopadła korozja potraktowana piwem bez problemu da się poluzować. Kto by pomyślał, że sprawdzi się ono jako dobry odrdzewiacz.

Piwo jako koktajl

Prawdziwi mężczyźni wiedzą, że piwo najlepiej smakuje bez żadnych dodatków typu sok, ale kto powiedział, że kobiety też muszą pić je tak, jak robimy to my. Jeśli chcesz zaskoczyć swoją wybrankę, to przygotuj dla niej procentowy koktajl, którego bazą będzie właśnie chmielowy napój. Zadbaj o odpowiednie owoce i dodatki, schłodź samo piwo et voila!

Niech złoto znów zabłyśnie

Piwo można wykorzystać także jako… nabłyszczasz złotej biżuterii. Obrączka czy łańcuszek nie lśnią jak dawniej? Spróbuj wypolerować je szmatką nasączoną piwem. Efekt gwarantowany. Co najlepsze, piwo podobnie działa na drewniane meble. Przy jego pomocy można niskim kosztem je odświeżyć.

Weź je do ogrodu

Chcesz żeby twój trawnik był zdrowy i zielony? Popryskaj go piwem! Zawarte w nim składniki nie tylko odstraszą szkodniki, ale również sprawią, że trawa będzie szybciej i lepiej rosnąć.

 

 

Kontakt

Napisz do nas

    Biuro: 798 841 668

    Dział sprzedaży: 502 083 587

    Zarząd: 507 045 450

    lub napisz: [email protected]
    W sprawach związanych z marketingiem prosimy o kontakt na adres: [email protected]

    Tu powstaje

    Browar Jastrzębie

    ul. Leśna 15
    44-330 Jastrzębie-Zdrój