Wiemy, że nie wypada pytać, ale podaj nam swoją datę urodzenia.

Chcesz otrzymać prezent na urodziny? Podziel się emailem.

Czy masz 18 lat?

Bawarska czystość piwa

Bawarska czystość piwa

Październik 24 2018

Tak, doskonale wiemy, że połączenie przymiotnika bawarska z rzeczownikiem czystość, a już tym bardziej z prawem, w naszym kraju nie może budzić pozytywnym skojarzeń. Otóż szanowni państwo, dzisiaj zamierzamy Wam udowodnić że jednak może. Mowa bowiem o trunku najdoskonalszym z najdoskonalszych – piwie. Bawarskie prawo czystości piwa zostało ogłoszone 23 kwietnia 1516 r. W Ingolstadt […]

Czytaj więcej
Crowdfunding w służbie browaru

Crowdfunding w służbie browaru

Październik 15 2018

Na fali popularności piw kraftowych, wybijają się kolejne browary oferujące oryginalne piwa z całego świata. Raczkujące browary bardzo często korzystają z platform equity crowdfundingowych, które oprócz strumienia gotówki, gwarantują również, tak bardzo potrzebny rozgłos. BrewDog, ten browar kojarzą wszyscy miłośnicy piwa rzemieślniczego. Jego historia stała się inspiracją dla wielu domorosłych piwowarów na całym świecie. Para […]

Domowe wędzenie słodu

Domowe wędzenie słodu

Kwiecień 18 2018

Ci, którzy mają wędzarnik, mogą samodzielnie uwędzić sobie słód. Przeważnie wędzi się słód pilzneński lub pszeniczny. Zaleca się używanie słodów z niską zawartością białka, im mniej, tym lepiej.   Słód może być ześrutowany lub cały. Najczęstsze gatunki drewna do wędzenia to: buk, dąb, olcha, jabłoń, wiśnia, grusza. Niektórzy dodają gałązki jałowca dla ciekawszego efektu. Każde […]

Piwny depozyt

Piwny depozyt

Marzec 31 2018

Czy jest piwny depozyt? Piwny depozyt jest to inicjatywa, dzięki której piwowarzy domowi mogą wymieniać się swoimi piwami. Gdzie się odbywa? Miejscem na wymianę piwa jest najczęściej pub z piwami kraftowymi, punkt sprzedaży alkoholu lub sklep z surowcami dla piwowarów. Jakie są zasady? Zasady są… proste. 😉 W lokalu znajduje się kontener z butelkami. Piwowar przynosi […]

Hefe-Weizen

Hefe-Weizen

Marzec 16 2018

Hefe-Weizen to styl, przy którym raczej nie można przejść obojętnie. Fani koncernowych uważają go za coś, co się zepsuło. Kilkakrotnie słyszałem, że mam to wylać, bo chyba jest po terminie ważności. No i co to w ogóle ma być? Takie to mętne “coś” pływa? No i po co dodawać do piwa sok bananowy? 😉   […]

Butelkowanie i refermentacja piwa

Butelkowanie i refermentacja piwa

Marzec 7 2018

Przed zaplanowanym rozlewem musimy przygotować odpowiednio dużo butelek. Dobrze jest mieć je w zapasie, bo czasem może się okazać, że jedna jest uszczerbiona, albo pęknięta.   Butelki muszą być dokładnie wymyte, a później zdezynfekowane w środku (najlepiej) wodnym roztworem nadwęglanu sodu. W domowych warunkach trudno piwo nagazować w sposób sztuczny, ani nie można zapewnić w […]

Etapy powstawania piwa: śrutowanie

Etapy powstawania piwa: śrutowanie

Luty 28 2018

Pierwszym etapem powstawania piwa jest śrutowanie. Jeśli zaopatrzyliście się już we wszystkie narzędzia alchemika, rozsiądźcie się wygodnie i przeczytajcie, jak śrutować poprawnie!   Przy warzeniu swojego pierwszego piwa najlepiej jest kupić zestaw z ześrutowanymi surowcami. W sklepach dla piwowarów pracują fachowcy, którzy zrobią to lepiej niż my. Takie słody jednak nie powinny być przechowywane zbyt […]

Narzędzia alchemika

Narzędzia alchemika

Luty 22 2018

Każdy początkujący alchemik, aby uwarzyć swoje własne piwo, musi zaopatrzyć się w odpowiednie narzędzia. Przygotowaliśmy dla Was spis pomocny przy poszukiwaniach i zakupach!   Narzędzia niezbędne: Gar o pojemności co najmniej 25l. Optymalnie 40l. Jeśli trzeba kupić, to lepiej kupić od razu większy. Oczywiście z pokrywką. Dobry palnik, który jest w stanie doprowadzić dość szybko […]

Etapy powstawania piwa

Etapy powstawania piwa

Styczeń 26 2018

Zanim szczegółowo opiszemy każdy z kolejnych etapów powstawania piwa, chcemy mieć pewność, że wszyscy – a w szczególności nowicjusze i początkujący piwowarscy alchemicy – będą wiedzieli jakie etapy i w jakiej kolejności składają się na ten złożony proces, jakim jest warzenie piwa. Lista poniżej przedstawia co i jakiej kolejności następuje podczas wytwarzania piwa. 1) Śrutowanie […]

Kontakt

Chcesz warzyć u nas piwo albo zainwestować w nasz browar? A może masz pytania? Napisz!

Zadzwoń: 507 045 450

lub napisz: [email protected]
W sprawach związanych z marketingiem prosimy o kontakt na adres: [email protected]

Tu powstaje

Browar Jastrzębie

ul. 11 Listopada 2
44-330 Jastrzębie-Zdrój