Wiemy, że nie wypada pytać, ale podaj nam swoją datę urodzenia.

Chcesz otrzymać prezent na urodziny? Podziel się emailem.

Czy masz 18 lat?

Menu
Browar Jastrzębie to przede wszystkim ludzie vol.2

Browar Jastrzębie to przede wszystkim ludzie vol.2

Wrzesień 30 2019

Kontynuujemy nasz cykl “Jastrzębski to przede wszystkim ludzie”, w którym odkrywamy przed Wami sylwetki ludzi, stojących za Browarem Jastrzębie. Dziś chcemy Wam przedstawić  Hieronima Rajwa – jeszcze do niedawna elektryka na etacie w kopalni, który dziś idzie za głosem serca i podniebienia, łącząc swoją pasję z pracą. Jak to się stało, że postanowił zmienić swoje życie o 180 stopni na rzecz warzenia piwa? By uzyskać odpowiedź na to pytanie, wypada – tak jak w przypadku każdej dobrej historii –  zacząć ją od samego początku…

Od najmłodszych lat – jak wielu innych małych chłopców – pragnął zostać strażakiem lub policjantem. Dziecięce marzenia Hirka nie znalazły jednak swojego odbicia w przyszłości. Zamiast tego jego ścieżka kariery poprowadziła go na dół, gdzie do 2017 roku pracował jako elektryk w kopalni Pniówek należącej do Jastrzębskiej Spółki Węglowej.

To właśnie w tym okresie życia zaczął rozkwitać jego romans z piwowarstwem domowym. Około 2010 roku, doszedł do wniosku, że wszystkie piwa, które były dostępne w pobliskich sklepach i knajpach, są “takie same, czyli właściwie…nijakie”. W poszukiwaniu nowych doznań smakowych, Hirek zaczął zgłębiać temat od przeglądania forów internetowych o tematyce piwowarstwa domowego. Z nich zaczął czerpać wiedzę o degustacji oraz technikach wykonywania własnego piwa w domowym zaciszu. Czytając coraz więcej na ten temat, podjął decydujący krok: zakup swojego pierwszego, gotowego i bardzo prostego zestawu do uwarzenia piwa w domu. Wtedy przekonał się, jak może smakować prawdziwe PIWO! Później poszło już jak z górki –  zaczął zaopatrywać się w coraz bardziej zaawansowany sprzęt i błyskawicznie rozpoczął regularne warzenie. Od 2013 roku jest też zrzeszony w Polskim Stowarzyszeniu Piwowarów Domowych (PSPD). Na koncie piwowara domowego ma ponad 150 warek. Jego piwa domowej roboty cieszyły się niezwykłą popularnością w gronie rodziny i przyjaciół, którzy ze smakiem pochłaniali kolejne butelki napoju.

 

Pasja, z jaką Hirek darzy sztukę browarnictwa, jest tak wielka, że koniecznie chce się nią dzielić z innymi. Jak sam wspomina, to co przynosi mu największą satysfakcję z pracy, to ten szczególny moment, w którym ktoś chwali wykonane przez niego piwo. Z piw uwarzonych już w Browarze Jastrzębie najbardziej zadowolony jest z Belgian IPA –  jego absolutny ulubieniec. Wykonane na belgijskich drożdżach klasztornych i australijskim chmielu Enigma, jest autorskim pomysłem bohatera dzisiejszego odcinka: “Moim zdaniem to była PETARDA!”, mam nadzieję, że wkrótce go powtórzymy.

Warzenie piwa to jednak nie jedyne zajęcie, jakie sprawia Hirkowi przyjemność. W wolnym czasie uwielbia spędzać czas aktywnie z rodziną – najczęściej wybierając się w góry lub na długie przejażdżki rowerem. Bywają jednak takie dni, gdy nasz browarnik lubi wyciągnąć się na kanapie i po prostu zdrowo poleniuchować ;).
 

Pomimo, że minęła prawie dekada, od kiedy to rozpoczął warzenie piwa, Hirek ani przez chwilę nie odczuwa znużenia swoją pracą. W dużej mierze to zasługa tego, że każdy dzień spędzony w Browarze Jastrzębie przynosi wiele wyzwań i niespodzianek, nie pozwalając ani na chwilę popaść w monotonię. Warzenie, rozlew, dostawa, jak i wysyłka towaru oraz – będące częścią pracy – pojawianie się na  festiwalach i imprezach plenerowych. Hieronim przyznaje, że w Browarze nie ma miejsca na nudę i jest to z pewnością jeden z głównych powodów, dla których widzi się w nim nadal za 10 lat – a może i nawet dłużej! 

Kontakt

Chcesz warzyć u nas piwo albo zainwestować w nasz browar? A może masz pytania? Napisz!

Zadzwoń: 507 045 450

lub napisz: [email protected]
W sprawach związanych z marketingiem prosimy o kontakt na adres: [email protected]

Tu powstaje

Browar Jastrzębie

ul. 11 Listopada 2
44-330 Jastrzębie-Zdrój