fbpx

Wiemy, że nie wypada pytać, ale podaj nam swoją datę urodzenia.

Chcesz otrzymać prezent na urodziny? Podziel się emailem.

Czy masz 18 lat?

Menu
Kurczak po Jastrzębsku

Kurczak po Jastrzębsku

31 stycznia 2019

Składniki:

  • szklanka piwa Jastrzębskie Trzy Zboża Multigrain Ale
  • 500 g piersi z kurczaka
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek ulubionego masła orzechowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • sól
  • pieprz

 

 

  1. Wymieszaj 1/3 szklanki oliwy z oliwek z ostrą papryką, dwiema łyżkami miodu, połową szklanki piwa Jastrzębskie Trzy Zboża i sześcioma łyżkami masła orzechowego.
  2. Piersi z kurczaka pokrój w dość cienkie paski, dopraw solą i pieprzem i zmieszaj z połową przygotowanej marynaty tak, aby całe mięso zostało pokryte. Następnie odstaw do lodówki na minimum 20 minut.
  3. Aby przygotować sos, pozostałą część marynaty rozmieszaj z 2/3 szklanki piwa do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Ubij pianę z białek dwóch jaj, mąkę pszenną z kolei połącz z 1/3 szklanki piwa. Dodaj pianę i dokładnie wymieszaj, uważając jednak, by nie robić tego zbyt energicznie – chcemy, by ciasto było chrupiące.
  5. Aby przygotować sos, pozostałą część marynaty rozmieszaj z resztą piwa i śmietaną kremówką do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Wyjętego z lodówki kurczaka obtocz w cieście, a następnie usmaż na czterech łyżkach oliwy z oliwek. Usmażone mięso przełóż do miski i wymieszaj z sosem. Podawaj gorące. Smacznego!

Kontakt

Napisz do nas

Zadzwoń: 507 045 450

lub napisz: [email protected]
W sprawach związanych z marketingiem prosimy o kontakt na adres: marketin[email protected]

Tu powstaje

Browar Jastrzębie

ul. 11 Listopada 2
44-330 Jastrzębie-Zdrój