Przejdź do treści

Kurczak po Jastrzębsku

    Składniki:

    • szklanka piwa Jastrzębskie Trzy Zboża Multigrain Ale
    • 500 g piersi z kurczaka
    • ½ szklanki oliwy z oliwek
    • 2 łyżeczki ostrej papryki
    • 2 łyżki miodu
    • 6 łyżek ulubionego masła orzechowego
    • 2 jajka
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 100 ml śmietany kremówki 30%
    • sól
    • pieprz

     

     

    1. Wymieszaj 1/3 szklanki oliwy z oliwek z ostrą papryką, dwiema łyżkami miodu, połową szklanki piwa Jastrzębskie Trzy Zboża i sześcioma łyżkami masła orzechowego.
    2. Piersi z kurczaka pokrój w dość cienkie paski, dopraw solą i pieprzem i zmieszaj z połową przygotowanej marynaty tak, aby całe mięso zostało pokryte. Następnie odstaw do lodówki na minimum 20 minut.
    3. Aby przygotować sos, pozostałą część marynaty rozmieszaj z 2/3 szklanki piwa do uzyskania jednolitej konsystencji.
    4. Ubij pianę z białek dwóch jaj, mąkę pszenną z kolei połącz z 1/3 szklanki piwa. Dodaj pianę i dokładnie wymieszaj, uważając jednak, by nie robić tego zbyt energicznie – chcemy, by ciasto było chrupiące.
    5. Aby przygotować sos, pozostałą część marynaty rozmieszaj z resztą piwa i śmietaną kremówką do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
    6. Wyjętego z lodówki kurczaka obtocz w cieście, a następnie usmaż na czterech łyżkach oliwy z oliwek. Usmażone mięso przełóż do miski i wymieszaj z sosem. Podawaj gorące. Smacznego!