Składniki:
- szklanka piwa Jastrzębskie Trzy Zboża Multigrain Ale
- 500 g piersi z kurczaka
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki miodu
- 6 łyżek ulubionego masła orzechowego
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- sól
- pieprz
- Wymieszaj 1/3 szklanki oliwy z oliwek z ostrą papryką, dwiema łyżkami miodu, połową szklanki piwa Jastrzębskie Trzy Zboża i sześcioma łyżkami masła orzechowego.
- Piersi z kurczaka pokrój w dość cienkie paski, dopraw solą i pieprzem i zmieszaj z połową przygotowanej marynaty tak, aby całe mięso zostało pokryte. Następnie odstaw do lodówki na minimum 20 minut.
- Aby przygotować sos, pozostałą część marynaty rozmieszaj z 2/3 szklanki piwa do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ubij pianę z białek dwóch jaj, mąkę pszenną z kolei połącz z 1/3 szklanki piwa. Dodaj pianę i dokładnie wymieszaj, uważając jednak, by nie robić tego zbyt energicznie – chcemy, by ciasto było chrupiące.
- Aby przygotować sos, pozostałą część marynaty rozmieszaj z resztą piwa i śmietaną kremówką do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wyjętego z lodówki kurczaka obtocz w cieście, a następnie usmaż na czterech łyżkach oliwy z oliwek. Usmażone mięso przełóż do miski i wymieszaj z sosem. Podawaj gorące. Smacznego!