Przejdź do treści

Marcowe – jesienne piwo warzone na wiosnę

    ⏱ czas czytania: 90 sekund

    Piwo marcowe to jeden z najstarszych stylów piwnych mający swoje korzenie w Niemczech. Tradycyjnie serwowane było podczas obchodów monachijskiego święta piwa znanego na całym świecie pod nazwą Oktoberfest

    Märzenbier źródło: wikipedia.org
    Märzenbier źródło: wikipedia.org

    Charakterystyczne cechy piwa marcowego

    Wytwarzane w tradycyjny sposób, pełne piwo dolnej fermentacji o wyraźnym słodowym smaku i aromacie chlebowym, herbatnikowym pochodzącym z słodu monachijskiego. Barwa piwa od żółto pomarańczowej do miedzianej. Klarowne z biało-beżową i zwartą pianą. 

    Bliskim krewnym piwa marcowego są lagery wiedeńskie, nieco lżejsze i jaśniejsze, ale wszystkie powyższe cechy odnoszą się również do nich.

    Historia piwa marcowego

    Zgodnie z zapisami historycznymi piwo marcowe warzyło się w okresie wiosennym na przełomie lutego i marca z ostatnich zapasów słodu i chmielu. Następnie przez wiosnę i lato piwo było przechowywane w głębokich zimnych skalnych piwnicach. Marcowe było najtrwalszym z piw i często zapasy wystarczały aż do jesieni. Chcąc pozbyć się zapasów i opróżnić piwnice na nowy sezon warzelny, zaczęto organizować huczne imprezy. Podczas imprez znanych teraz jako Oktoberfest, miało zostać wypite całe pozostałe piwo.

    Felsenkeller źródło: wikipedia.org
    Felsenkeller źródło: wikipedia.org

    Obecnie warzenie piwa marcowego związane jest głównie z tradycją i kulturą regionów, w których jest produkowane. Piwo marcowe produkowane jest również w naszym kraju ze słodu monachijskiego i cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Koneserzy doceniają jego delikatny słodowy smak, bursztynowo – miodową barwę i gęstą jasną pianę. Marcowe piwo najlepiej smakuje podawane w kuflu typu mug.

    Browar Jastrzębie Marcowe Jastrzębskie Klasyczne
    Browar Jastrzębie Marcowe Jastrzębskie Klasyczne

    Współcześnie piwo marcowe nie jest już piwem sezonowym. Wpisuje się na stałe w całoroczny katalog piw warzonych przez browary rzemieślnicze. 

    Browar Jastrzębie wywodząc się z piwowarstwa domowego nie mógł przejść obojętnie obok tak klasycznego stylu piwa jakim jest piwo marcowe. Pierwsza warka została uwarzona kontraktowo w 2020 roku. Kolejne warki były warzone już 2021 roku w Jastrzębiu-Zdroju na ul. Leśna 15, czyli w Browarze Jastrzębie. 

    Piwo marcowe występuje w linii piw Jastrzębskie Klasyczne. Charakteryzujące się szlachetnym słodowym smakiem i bardzo łagodną goryczką. Zawartość alkoholu do 5,2%. 

    Marcowe piwo z Browaru Jastrzębie można znaleźć na półkach ‘wielkich sklepów’ oraz w naszym sklepie online.


    Bibliografia:

    1. Piwo marcowe – Wikipedia – https://pl.wikipedia.org/wiki/Piwo_marcowe
    2. Marcowe – Kompendium Piwa – Przemysław Szczepańczyk – https://kompendiumpiwa.pl/marcowe/
    3. Piwo Marcowe/Oktoberfest i Lagery wiedeńskie – piwo.org – https://www.piwo.org/forums/topic/282-piwo-marcoweoktoberfest-i-lagery-wiede%C5%84skie/
    4. Oktoberfest – piwo.org https://wiki.piwo.org/Oktoberfest