Dla wtajemniczonych w proces warzenia piwa, informacja, że podstawowymi składnikami piwa są: słód, chmiel, woda i drożdże, nie będzie niczym nowym. Jednak w powszechnej świadomości to właśnie chmielowi przypisuje się miano “podstawowego składnika” lub “najważniejszego składnika” piwa, co już piwowarów i piwoszy może przyprawić o lekkie poirytowanie. Rola chmielu w piwie jest oczywiście nieoceniona, jednak to słód stanowi jego podstawowy składnik. Czym jest więc ten składnik i jaką gra rolę w naszym złotym napoju?
Słód to wysuszone ziarna zbóż. Jego produkcja składa się z czterech głównych etapów: moczenia ziarna, kiełkowania, suszenia (celem zatrzymania dalszego kiełkowania oraz produkcji enzymów) oraz odkiełkowania i dojrzewania (samo dojrzewanie trwa od 4 do 6 tygodni). Następnie podczas procesu warzenia piwa związki ze słodu przenikają do wody i tworzą ekstrakt. W dużym uproszczeniu, ekstrakt następnie jest filtrowany, dodawany jest chmiel. Drożdże piwowarskie w tanku fermentacyjnym, rozkładają cukry na alkohol etylowy oraz dwutlenek węgla. Proces kończy się na uzyskaniu odpowiedniej zawartości alkoholu oraz filtracji i rozlewie.
Jak więc widać, bez słodu złoty płyn nie miałby szansy powstać. O walorach smakowych piwa decyduje również rodzaj zboża, który będzie wykorzystywany do produkcji słodu oraz sposób w jaki sam proces jego powstania będzie przeprowadzony. Nazwy słodów najczęściej pochodzą od nazw miejscowości w których są wytwarzane, i dla piwoszy są desygnatem jego charakterystyki. Dlatego właśnie słynny słód Pilzneński pochodzi z Pilzna, Monachijski z Monachium a Wiedeński z Wiednia.
Oto lista najciekawszych nazw słodów wraz z wytłumaczeniem ich oryginalnego znaczenia:
- Ahtanum – to jednostka osadnicza w Stanach Zjednoczonych, w stanie
Waszyngton, w hrabstwie Yakima.
- Amarillo – jest miastem w Stanach Zjednoczonych, w północno-zachodniej części Teksasu.
- Chinook – to plemię Indian Ameryki Północnej
- Iunga- to polska odmiana słodu wyhodowana w IUNG (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach)
- Sybilla – jest siedzibą IUNG-u jest Pałac Czartoryskich w Puławach, który jest
otoczony parkiem, w którym znajduje się wiele zabytków. Jednym z nich, jest wybudowana w roku 1801 Świątynia Sybilli.
- Izabella – nazwa na cześć Izabeli Czartoryskiej, mieszkanki pałacu w Puławach, gdzie znajduje się IUNG
- Lubelski – od nazwy województwa
- Kazbek- to czeska odmiana, nazwa pochodzi od szczytu góry w Kaukazie
- Kohatu/motueka/nelson/rakau- od miejscowości w Nowej Zelandii
- Waimea – od miejscowość na Hawajach
- Northdown- od miejscowość w Wielkiej Brytanii
- Saaz / Żatecki – pochodzi od nazwy miasta w Czechach, Žatec
- Simcoe- od miejscowości i jeziora położonego w USA
- Slovyanka -nazwa pochodzi od góry w Rosji
- Sorachi Ace- to podprefektura w Japonii
- Southern Cross/krzyż południa- to gwiazdozbiór nieba,
charakterystyczny dla nieba południowego, najłatwiej widziany z Australii czy Nowej Zelandii
- Willamette – to rzeka w USA
Jak widać prawie każdy słód kryje w swej nazwie historię swojego pochodzenia, czasami zupełnie nie oczywistą. Jednak by zdobyć wiedzę na ich temat w czystej postaci, najlepiej zagłębić się w smak zrobionych dzięki nim piwom, do czego szczególnie zachęcamy 🙂