Przejdź do treści

Najważniejszy składnik piwa?

    Dla wtajemniczonych w proces warzenia piwa, informacja, że podstawowymi składnikami piwa są: słód, chmiel, woda i drożdże, nie będzie niczym nowym. Jednak w powszechnej świadomości to właśnie chmielowi przypisuje się miano “podstawowego składnika” lub “najważniejszego składnika” piwa, co już piwowarów i piwoszy może przyprawić o lekkie poirytowanie. Rola chmielu w piwie jest oczywiście nieoceniona, jednak to słód stanowi jego podstawowy składnik. Czym jest więc ten składnik i jaką gra rolę w naszym złotym napoju?

    Słód to wysuszone ziarna zbóż. Jego produkcja składa się z czterech głównych etapów: moczenia ziarna, kiełkowania, suszenia (celem zatrzymania dalszego kiełkowania oraz produkcji enzymów) oraz odkiełkowania i dojrzewania (samo dojrzewanie trwa od 4 do 6 tygodni). Następnie podczas procesu warzenia piwa związki ze słodu przenikają do wody i tworzą ekstrakt. W dużym uproszczeniu, ekstrakt następnie jest filtrowany, dodawany jest chmiel. Drożdże piwowarskie w tanku fermentacyjnym, rozkładają cukry na alkohol etylowy oraz dwutlenek węgla. Proces kończy się na uzyskaniu odpowiedniej zawartości alkoholu oraz filtracji i rozlewie.

    Jak więc widać, bez słodu złoty płyn nie miałby szansy powstać. O walorach smakowych piwa decyduje również rodzaj zboża, który będzie wykorzystywany do produkcji słodu oraz sposób w jaki sam proces jego powstania będzie przeprowadzony. Nazwy słodów najczęściej pochodzą od nazw miejscowości w których są wytwarzane, i dla piwoszy są desygnatem jego charakterystyki. Dlatego właśnie słynny słód Pilzneński pochodzi z Pilzna, Monachijski z Monachium a Wiedeński z Wiednia.

    Oto lista najciekawszych nazw słodów wraz z wytłumaczeniem ich oryginalnego znaczenia:

    • Ahtanum –  to jednostka osadnicza w Stanach Zjednoczonych, w stanie

    Waszyngton, w hrabstwie Yakima.

    • Amarillo – jest miastem w Stanach Zjednoczonych, w północno-zachodniej części Teksasu.
    • Chinook – to plemię Indian Ameryki Północnej
    • Iunga- to polska odmiana słodu wyhodowana w IUNG (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach)
    • Sybilla – jest siedzibą IUNG-u jest Pałac Czartoryskich w Puławach, który jest

    otoczony parkiem, w którym znajduje się wiele zabytków. Jednym z nich, jest wybudowana w roku 1801 Świątynia Sybilli.

    • Izabella – nazwa na cześć Izabeli Czartoryskiej, mieszkanki pałacu w Puławach, gdzie znajduje się IUNG
    • Lubelski – od nazwy województwa
    • Kazbek- to czeska odmiana, nazwa pochodzi od szczytu góry w Kaukazie
    • Kohatu/motueka/nelson/rakau- od miejscowości w Nowej Zelandii
    • Waimea – od miejscowość na Hawajach
    • Northdown- od miejscowość w Wielkiej Brytanii
    • Saaz / Żatecki – pochodzi od nazwy miasta w Czechach, Žatec
    • Simcoe- od miejscowości i jeziora położonego w USA
    • Slovyanka -nazwa pochodzi od góry w Rosji
    • Sorachi Ace- to podprefektura w Japonii
    • Southern Cross/krzyż południa- to gwiazdozbiór nieba,

    charakterystyczny dla nieba południowego, najłatwiej widziany z Australii czy Nowej Zelandii

    • Willamette – to rzeka w USA

    Jak widać prawie każdy słód kryje w swej nazwie historię swojego pochodzenia,  czasami zupełnie nie oczywistą. Jednak by zdobyć wiedzę na ich temat w czystej postaci, najlepiej zagłębić się w smak zrobionych dzięki nim piwom, do czego szczególnie zachęcamy 🙂