fbpx

Wiemy, że nie wypada pytać, ale podaj nam swoją datę urodzenia.

Chcesz otrzymać prezent na urodziny? Podziel się emailem.

Czy masz 18 lat?

Menu
Najważniejszy składnik piwa?

Najważniejszy składnik piwa?

8 kwietnia 2019

Dla wtajemniczonych w proces warzenia piwa, informacja, że podstawowymi składnikami piwa są: słód, chmiel, woda i drożdże, nie będzie niczym nowym. Jednak w powszechnej świadomości to właśnie chmielowi przypisuje się miano “podstawowego składnika” lub “najważniejszego składnika” piwa, co już piwowarów i piwoszy może przyprawić o lekkie poirytowanie. Rola chmielu w piwie jest oczywiście nieoceniona, jednak to słód stanowi jego podstawowy składnik. Czym jest więc ten składnik i jaką gra rolę w naszym złotym napoju?

Słód to wysuszone ziarna zbóż. Jego produkcja składa się z czterech głównych etapów: moczenia ziarna, kiełkowania, suszenia (celem zatrzymania dalszego kiełkowania oraz produkcji enzymów) oraz odkiełkowania i dojrzewania (samo dojrzewanie trwa od 4 do 6 tygodni). Następnie podczas procesu warzenia piwa związki ze słodu przenikają do wody i tworzą ekstrakt. W dużym uproszczeniu, ekstrakt następnie jest filtrowany, dodawany jest chmiel. Drożdże piwowarskie w tanku fermentacyjnym, rozkładają cukry na alkohol etylowy oraz dwutlenek węgla. Proces kończy się na uzyskaniu odpowiedniej zawartości alkoholu oraz filtracji i rozlewie.

Jak więc widać, bez słodu złoty płyn nie miałby szansy powstać. O walorach smakowych piwa decyduje również rodzaj zboża, który będzie wykorzystywany do produkcji słodu oraz sposób w jaki sam proces jego powstania będzie przeprowadzony. Nazwy słodów najczęściej pochodzą od nazw miejscowości w których są wytwarzane, i dla piwoszy są desygnatem jego charakterystyki. Dlatego właśnie słynny słód Pilzneński pochodzi z Pilzna, Monachijski z Monachium a Wiedeński z Wiednia.

Oto lista najciekawszych nazw słodów wraz z wytłumaczeniem ich oryginalnego znaczenia:

  • Ahtanum –  to jednostka osadnicza w Stanach Zjednoczonych, w stanie

Waszyngton, w hrabstwie Yakima.

  • Amarillo – jest miastem w Stanach Zjednoczonych, w północno-zachodniej części Teksasu.
  • Chinook – to plemię Indian Ameryki Północnej
  • Iunga- to polska odmiana słodu wyhodowana w IUNG (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach)
  • Sybilla – jest siedzibą IUNG-u jest Pałac Czartoryskich w Puławach, który jest

otoczony parkiem, w którym znajduje się wiele zabytków. Jednym z nich, jest wybudowana w roku 1801 Świątynia Sybilli.

  • Izabella – nazwa na cześć Izabeli Czartoryskiej, mieszkanki pałacu w Puławach, gdzie znajduje się IUNG
  • Lubelski – od nazwy województwa
  • Kazbek- to czeska odmiana, nazwa pochodzi od szczytu góry w Kaukazie
  • Kohatu/motueka/nelson/rakau- od miejscowości w Nowej Zelandii
  • Waimea – od miejscowość na Hawajach
  • Northdown- od miejscowość w Wielkiej Brytanii
  • Saaz / Żatecki – pochodzi od nazwy miasta w Czechach, Žatec
  • Simcoe- od miejscowości i jeziora położonego w USA
  • Slovyanka -nazwa pochodzi od góry w Rosji
  • Sorachi Ace- to podprefektura w Japonii
  • Southern Cross/krzyż południa- to gwiazdozbiór nieba,

charakterystyczny dla nieba południowego, najłatwiej widziany z Australii czy Nowej Zelandii

  • Willamette – to rzeka w USA

Jak widać prawie każdy słód kryje w swej nazwie historię swojego pochodzenia,  czasami zupełnie nie oczywistą. Jednak by zdobyć wiedzę na ich temat w czystej postaci, najlepiej zagłębić się w smak zrobionych dzięki nim piwom, do czego szczególnie zachęcamy 🙂

Kontakt

Napisz do nas

Zadzwoń: 507 045 450

lub napisz: [email protected]
W sprawach związanych z marketingiem prosimy o kontakt na adres: [email protected]

Tu powstaje

Browar Jastrzębie

ul. 11 Listopada 2
44-330 Jastrzębie-Zdrój