Wiemy, że nie wypada pytać, ale podaj nam swoją datę urodzenia.

Chcesz otrzymać prezent na urodziny? Podziel się emailem.

Czy masz 18 lat?

Menu
Narzędzia alchemika

Narzędzia alchemika

22 lutego 2018

Każdy początkujący alchemik, aby uwarzyć swoje własne piwo, musi zaopatrzyć się w odpowiednie narzędzia. Przygotowaliśmy dla Was spis pomocny przy poszukiwaniach i zakupach!

 

Narzędzia niezbędne:

  1. Gar o pojemności co najmniej 25l. Optymalnie 40l. Jeśli trzeba kupić, to lepiej kupić od razu większy. Oczywiście z pokrywką.
  2. Dobry palnik, który jest w stanie doprowadzić dość szybko do wrzenia ponad 20l płynu. Najlepsze są tzw. taborety gazowe.
  3. Łyżka piwowarska.
  4. Termometr. Najlepiej taki specjalny, który można nabyć w sklepach piwowarskich.
  5. Jodowy wskaźnik skrobi (płyn Lugola).
  6. Nadwęglan sodu (lub inny środek do dezynfekcji).
  7. Co najmniej dwa pojemniki fermentacyjne. Przy czym co najmniej jeden musi mieć zamontowany kranik. W sklepach można zamówić wywiercenie odpowiedniego otworu na kranik.
  8. Filtrator z oplotu. Można wykonać samemu, ale można też kupić.
  9. Wężyk silikonowy. Najlepiej o długości 1,5-2m.
  10. Balingometr (areometr).
  11. Kapslownica. Ręczna, lub stołowa.

Rzeczy, bez których na początku można sobie poradzić:

  1. Waga do odważania słodu i chmielu. Może być kuchenna.
  2. Śrutownik. Potrzebny, gdy zdecydujemy się kupować słody nieśrutowane.
  3. Chłodnica. Można bez niej sobie poradzić, ale lepiej mieć.

Kontakt

Napisz do nas

    Biuro: 798 841 668

    Dział sprzedaży: 502 083 587

    Zarząd: 507 045 450

    lub napisz: [email protected]
    W sprawach związanych z marketingiem prosimy o kontakt na adres: [email protected]

    Tu powstał

    Browar Jastrzębie

    ul. Leśna 15
    44-330 Jastrzębie-Zdrój