Każdy początkujący alchemik, aby uwarzyć swoje własne piwo, musi zaopatrzyć się w odpowiednie narzędzia. Przygotowaliśmy dla Was spis pomocny przy poszukiwaniach i zakupach!
Narzędzia niezbędne:
- Gar o pojemności co najmniej 25l. Optymalnie 40l. Jeśli trzeba kupić, to lepiej kupić od razu większy. Oczywiście z pokrywką.
- Dobry palnik, który jest w stanie doprowadzić dość szybko do wrzenia ponad 20l płynu. Najlepsze są tzw. taborety gazowe.
- Łyżka piwowarska.
- Termometr. Najlepiej taki specjalny, który można nabyć w sklepach piwowarskich.
- Jodowy wskaźnik skrobi (płyn Lugola).
- Nadwęglan sodu (lub inny środek do dezynfekcji).
- Co najmniej dwa pojemniki fermentacyjne. Przy czym co najmniej jeden musi mieć zamontowany kranik. W sklepach można zamówić wywiercenie odpowiedniego otworu na kranik.
- Filtrator z oplotu. Można wykonać samemu, ale można też kupić.
- Wężyk silikonowy. Najlepiej o długości 1,5-2m.
- Balingometr (areometr).
- Kapslownica. Ręczna, lub stołowa.
Rzeczy, bez których na początku można sobie poradzić:
- Waga do odważania słodu i chmielu. Może być kuchenna.
- Śrutownik. Potrzebny, gdy zdecydujemy się kupować słody nieśrutowane.
- Chłodnica. Można bez niej sobie poradzić, ale lepiej mieć.