Przejdź do treści

Narzędzia alchemika

    Każdy początkujący alchemik, aby uwarzyć swoje własne piwo, musi zaopatrzyć się w odpowiednie narzędzia. Przygotowaliśmy dla Was spis pomocny przy poszukiwaniach i zakupach!

     

    Narzędzia niezbędne:

    1. Gar o pojemności co najmniej 25l. Optymalnie 40l. Jeśli trzeba kupić, to lepiej kupić od razu większy. Oczywiście z pokrywką.
    2. Dobry palnik, który jest w stanie doprowadzić dość szybko do wrzenia ponad 20l płynu. Najlepsze są tzw. taborety gazowe.
    3. Łyżka piwowarska.
    4. Termometr. Najlepiej taki specjalny, który można nabyć w sklepach piwowarskich.
    5. Jodowy wskaźnik skrobi (płyn Lugola).
    6. Nadwęglan sodu (lub inny środek do dezynfekcji).
    7. Co najmniej dwa pojemniki fermentacyjne. Przy czym co najmniej jeden musi mieć zamontowany kranik. W sklepach można zamówić wywiercenie odpowiedniego otworu na kranik.
    8. Filtrator z oplotu. Można wykonać samemu, ale można też kupić.
    9. Wężyk silikonowy. Najlepiej o długości 1,5-2m.
    10. Balingometr (areometr).
    11. Kapslownica. Ręczna, lub stołowa.

    Rzeczy, bez których na początku można sobie poradzić:

    1. Waga do odważania słodu i chmielu. Może być kuchenna.
    2. Śrutownik. Potrzebny, gdy zdecydujemy się kupować słody nieśrutowane.
    3. Chłodnica. Można bez niej sobie poradzić, ale lepiej mieć.