Cereals Pastry Ale, czyli piwne eksperymenty
Kolejne tygodnie kwarantanny mijają tak szybko. Zobaczyliśmy wszystkie seriale i filmy. Zgraliśmy tysiące kart i w końcu przyszedł czas, aby coś z tym zrobić. Najlepszym pomysłem jaki wybrał nasz piwowar było uwarzenie piwa, w sumie co mogło by być lepsze niż piwo?
„Na rynku ciągle panuje moda na piwa z serii pastry, ciasteczkowe, wypiekowe. Wpadłem na pomysł aby stworzyć kolejne piwo z tej serii.
Tym piwem będzie Cereals Pastry Ale, dokładniej mówiąc piwo z dużym dodatkiem płatków owsianych, pszenicznych i żytnich w zasypie, do tego laktoza, chmiele australijskie i to wszystko na belgijskich drożdżach.Najważniejszy dodatek piwnego eksperymentu są płatki owsiane Cini Minis, dodane na etapie cichej fermentacji.
Piwo jest warką testową przez co totalnie nie wiem czy eksperyment się powiedzie i czy smak płatków owsianych przejdzie do piwa (oby się udało). Aktualnie piwo po przelaniu na cichą ma już ponad 8% alc. Baza smakuje rewelacyjnie, słodko, zbożowo i zarazem karmelowo.
Żeby wariacji nie było za mało, kilka butelek będzie rozlane z srebrnym brokatem spożywczym. Chcę uzyskać lepszy efekt wizualny.
Na sam koniec planuję policzyć ile kalorii znajduje się w jednej butelce piwa.”
„kilka butelek będzie rozlane z srebrnym brokatem spożywczym”
płatki owsiane w piwie
Efekt końcowy
Ostatecznie to piwo jest zdumiewające! Trzeba przyznać jest w tym zasługa brokatu, który robi swoją robotę.
Efekt migotania, uzyskany z odbicia światła daje sporo frajdy. Zapominamy przez to o walorach smakowych i skupiamy się na wizualnym efekcie pojawiającym się podczas mieszania piwa. I tak można przez kilka chwil, kręcąc piwem przed każdym kolejnym łykiem 🙂 A jak ze smakiem, też robi efekt? Zdecydowanie tak. W pierwszym łyku można od razu wyczuć aromat płatków owsianych, który po dłuższej chwili zmienia się w słodki karmelowy posmak. Sam słodycz jest zbalansowana, przez co chce się więcej.
Brawo Rafał, jest moc!
Pozostaje nam teraz tylko czekać, aż to piwo będzie można spotkać na sklepowych półkach.